Zmajeva kuhinja

Jabolčni zavitek

Število oseb: 6

Jabolčni zavitek

Sestavine

1 zavitek vlečenega testa (že pripravljen iz hladilnika)
750 g jabolk
1 limona (sok)
50 g kristalnega sladkorja
1 rum (po želji)
1 pest rozin
1 vanilijev strok (sredica)
100 g orehov (narezanih na polovice)
cimet (mleti)
100 g masla (za premaz in za drobtine)
50 g belih drobtin

Postopek

  1. Za jabolčni zavitek najprej olupimo jabolka, jim odstranimo sredico in jih razrežemo na osmine. Po želji lahko kose jabolk še enkrat prerežemo na pol.
  2. Za nadev zmešamo jabolka, orehe, cimet, sladkor, rozine, sredico vanilijevega stroka in limonin sok. Po želji lahko dodamo še kanček ruma.
  3. Pečico segrejemo na 200˚C.
  4. V ponvi raztopimo maslo in rahlo prepražimo drobtine. V majhnem loncu raztopimo nekaj masla za premaz vlečenega testa.
  5. Na pomokano kuhinjsko krpo položimo dva lista vlečenega testa, tako da se na sredini prekrivata ca. 10 cm. Testo premažemo z raztopljenim maslom in še enkrat položimo 2 lista vlečenega testa.
  6. Nato testo premažemo z mešanico drobtin in nanj razdelimo nadev. Zadnja tretjina testa naj ostane prazna, da nadev ne bi uhajal iz zavitka.
  7. Nato s pomočjo kuhinjske krpe zvijemo zavitek in ga zapremo na koncih. Pred tem zvijte robove zavitka ca. 5 cm navznoter, tako boste lažje zvijali in zavitek bo že zaprt ob straneh.
  8. Jabolčni zavitek previdno položimo na pekač obložen s papirjem za peko in ga pečemo ca. 30-40 minut, dokler ni zlatorjavo zapečen.
https://www.radiodragon.eu/jabolcni-zavitek/

OSTALI RECEPTI: