Koncert samospevov iz cikla Glas iz davnine: Ljubezen me je pognala v svet

0
Vir: sng-mb.si

Ljubezen me je pognala v svet

Arianna Rinaldi – mezzosopran
Nejc Lavrenčič – klavir

sreda, 10.1.2018 ob 19.30

SNG Maribor

Koncertni cikel Glas iz davnine bo tokrat gostil italijansko mezzosopranistko Arriano Rinaldi. Z Nejcem Lavrenčičem ob klavirju bosta izvedla izbor redko izvajanih napevov italijanskega skladatelja F. P. Tostija, ki velja za čudovitega ljudsko-romantičnega melodika in je na slovenskih odrih nepoznan. Sledil bo cikel Lieder eines fahrenden Gesellen / Pesmi nekega popotnika in izbor samospevov G. Mahlerja, ki predstavljajo mejnik samospevske literature in spada v sam vrh po svoji vsebini kot tudi zahtevnosti. Z omenjenim ciklom ne bomo predstavili G. Mahlerja le kot skladatelja, temveč tudi kot pesnika.

Kot protiutež resnosti in svetobolju iz konca 19. stoletja bo sledil še v Sloveniji redko izvajanega angleškega skladatelja B. Britten – cikel Cabaret Songs, ki so zbirka hudomušnih, igrivih in mestoma patetičnih izpovedi resnic o (ne)srečni ljubezni. Skladatelj je ob njihovem nastanku dejal, da bodo veliki “hit”.

Popotovanje bo zaključil sklepni samospev z naslovom Calypso, ki se dogaja na vlaku proti New Yorku. Raztresena protagonistka se je odpravila na srečanje ljubezni svojega življenja.

Program:

F. P. Tosti
Sogno
Marechiare
‘A Vuchella
Vorrei

G. Mahler
Lieder eines fahrenden Gesellen/ Pesmi nekega popotnika

B. Britten
Cabaret songs / Kabaretske pesmi

Arianna Rinaldi je pričela svojo glasbeno pot pri 13. letih v otroškem zboru v Teatro Comunale di Bologna. Diplomirala je v razredu Nemi Bertagni na Konservatoriju A. Boito v Parmi in zaključila študij z najvišjo odliko in častnim priznanjem za komorno muziciranje v razredu Elisabette Lombardi na Konservatoriju G. B. Pergolesi v Fermu.

Nadaljnjo se je izobraževala pri mojstrih kot so E. Mathis, E. Moser, R. Bruson, D. Baldwin. V 2013/2014 se udeležila tečajev v Bruslju pod vodstvom C. Stotijn, ki je gostila predavatelje kot so C. Pregardien, D. Selig, U. Kryeger, H. Vramsmo in drugi. Je dobitnica več nagrad na prestižnih mednarodnih tekmovanjih: finalistka na 2012 tekmovanju, istega leta je osvojila naziv ‘Best young performer’ na Concorso Lirico Città di Basciano, v 2010 Posebno nagrado z mlade talente na Concorso Internazionale Giulio Neri v Torrita di Siena. S pianistom Lorenzom Orlandiejem sta dobitnika 1. nagrade na Concorso Internazionale Liederistico Giuseppina Cobelli in prav tako osvojila nagrado za najboljši duo, za najboljša mlada izvajalca ter posebno nagrado Radija Classica-Class Editori.

Leta 2008 je debitirala s prvim komornim koncertom. Redno sodeluje v duu z Lorenzom Orlandijem, znanim kot ARLO DUO in s pianistko in skladateljico Eleonora Beddini. Nastopa z ansamblom Concordanze (Lieder eine Fahrenden Gesellen G. Mahlerja, Folksong L. Berioa, Die Junge Magd P. Hindemitha. Kot solistka je nastopila v 4. Simfoniji G. Mahlerja z Filarmonica Toscanini Ensemble v Parma, ki jo je vodil Michele Mariotti, v Pergolesojevi Stabat Mater z orkestrom Teatro Comunale di Bologna pod taktirko Giuseppa La Malfe.

V 2014 je debitirala kot četrta Blumenmädchen v Wagnerjevem Parsifalu in kot Nicklausse v Les Contes d’Hoffmann J. Offenbacha v Pisi. Aprila 2015 je pela vlogo Pastuchyna v Janačkovi Jenufi.

V 2016 je debitirala kot Neron v Monteverdijevi operi Kronanje Poppeje, ki jo je dirigiral M. Vannelli in režiral A. Allegrezza.

www.ariannarinaldi.it

Pianist Nejc Lavrenčič je glasbeno šolanje začel v razredu Tatjane Dvoršak na Srednji glasbeni in Baletni šoli Maribor. Kasneje sta ga pod svoje okrilje sprejeli tudi pianistki Marina Horak in Saša Gerželj-Donaldson. Na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več nagrad.

Igral je v koncertnih hišah in dvoranah kot so Kennedy Center of Performing Arts v Washington D.C., BOZAR – Palais des beaux-arts v Bruslju, Le Petit Palais v Parizu, Beograjska filharmonija, Sant Pau Recinte Modernista in ESMUC – L’Auditori v Barceloni, India International Center v New Delhiju, Freiman Hall v Ottawi, Kleber Hall v Luxemburgu, Mim – Music Instrument Museum v Bruslju, Kraljevi konservatorij v Bruslju, Stainway & Sons Centre v Antwerpnu, Glazbeni zavod in Glazbena Matica v Zagrebu, Opera Ljubljana, SNG in Opera Maribor, Rdeča dvorana, Narodna galerija v Ljubljani, Unionska dvorana v Mariboru in drugod. Redno snema za arhiv RTV Slovenija.

Študiral je pod vodstvom Aleksandra Madžar-a na Kraljevem konservatoriju v Bruslju. 2012 je končal magisterij v razredu Jana Michiels-a. Junija 2014 je končal še svoj drug magisterij iz komorne glasbe. Med 2011 in 2013 je prejemal štipendijo belgijske vlade.​Oktobra 2011 je predstavljal “Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012.” Ob tej priložnosti je v Bruslju izvajal dela slovenskih skladateljev, ki do takrat v Belgiji še niso bila slišana. Nejc je leta 2008 prejel diplomo “Dr. Roman Klasinc” za posebne dosežke in kreativnost.

Od 2010 do 2014 se je izobraževal in specializiral v interpretaciji samospeva pod vodstvom Udo Reinemann-a in njegovih gostujočih mojstrov samospeva.

Nejc je aktiven kot solo pianist, komorni glasbenik in interpret samospeva. Koncertno sodeluje z mednarodno priznanimi umetniki kot so Sabina Cvilak, Mojca Vedernjak, Artur Rozek, Juliette de Massy, Cristina Segura Rodriguez, Katja Konvalinka, Darko Vidic, Ambrož Bajec – Lapajne, Soumaya Hallak, Magdalena Sas, Isabelle Dunlop, Luka Železnik, Irena Preda in drugi.

V 2015 je prejemal delovno štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za doprinos k ohranitvi in razvoju interpretacije samospeva v Sloveniji.

Poleg pedagoškega in koncertnega dela je tudi soustanovitelj in umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem ter koncertnega cikla Glas iz davnine v MNZS v Ljubljani in SNG Maribor.

www.nejclavrencic.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Vnesite svoje ime